Kako poboljšati kvalitet plodova jagoda

Kalijum je posebno važan za kvalitet bobica – poboljšava izgled bobica i osigurava dobar ukus plodova.

Najkvalitetnije jagode trebaju da budu ujednačene veličine, da imaju sjaj i snažnu crvenu boju. Takođe trebalo bi da budu sočne i da imaju intenzivan miris, a ne smeju da budu plesnive ili oštećene. Izbor sorte je od ključne važnosti: svaka sorta ima karakterističan oblik, veličinu, ukus i teksturu. Veličina je važna, ali prevelike plodove je teže pakovati i transportovati.

Male razlike u kvalitetu plodova mogu da imaju veliki uticaj na cenu i kategorizaciju, pa se metode uzgoja usredsređuju na proizvodnju i održavanje dobrog kvaliteta plodova s dugim rokom trajanja.

Kalijum poboljšava okus, aromu i boju

Kalijum ima važnu ulogu u procesu transpiracije, regulišući otvaranje i zatvaranje spora, i time povećava efikasnost korišćenja vode, pogotovo u razdobljima vodnog stresa. Uključen je i u niz transportnih i akumulacijskih procesa unutar biljke, uključujući translokaciju azota i aktiviranje nekih enzima.

Kalijum ima uticaj i na nivo vitamina C u plodovima, i direktno utiče na nivo antocijana, poboljšavajući boju bobica.

Grafikon: Uticaj folijarno primenjenog kalijuma na nivo vitamina C i antocijana u jagodama

Ključne karakteristike kvaliteta kao što su kiselost plodova i količina šećera rastu proporcionalno s količinom primenjenog kalijuma.

Grafikon: Uticaj kalijuma na kiselost plodova i količinu šećera

Količina K mora biti uravnotežena s azotom i prilagođena pojedinoj fazi rasta biljaka. Za vreme vegetativnog rasta količina potrebnog azota je otprilike 2,5 puta veća od potrebne količine kalijuma, a u fazi plodonošenja treba težiti ka molarnom odnosu 2:1 ili 1:1; na taj način poboljšaće se kvalitet plodova.

Grafikon: Uticaj odnosa azota i kalijuma na prinos plodova i količinu šećera

Odnos kalijuma i kalcijuma isto tako bi trebalo da bude dobro uravnotežen za postizanje dobrog ukusa i čvrstoće plodova, maksimalnog prinosa i dugog roka trajanja. Treba imati na umu da postoji mogućnost da velika količina kalijuma nepoveća čvrstoću plodova ako ograniči apsorpciju kalcijuma.

Kalijum poboljšava toleranciju na slanost i stres

Jagode su osetljive na slanost i zbog toga za njih nije prikladno koristiti kalijumov hlorid, koji ima visoki indeks slanosti. Ali prinosi će se povećati korišćenjem drugih oblika kalijuma kao što su kalijumov sulfat ili kalijumov nitrat.

Grafikon: Uticaj oblika kalijuma na prinos i slanost

Kalijum pridonosi smanjenju učinaka slanosti, smanjujući gubitke putem membrane, čime pomaže održavanju kvaliteta plodova i sprečava gubitke.

Grafikon: Uticaj količine primenjenog kalijuma na smanjenje stresa od slanosti

Kalijum minimizira učinak stresnih pojava poput mraza: povećavajući osmotski potencijal, smanjuje tačku mržnjenja ćelijskog rastvora.