Kako poboljšati čvrstoću ploda jabuke

Prekomerna ili prekasna primena azota smanjiće čvrstoću plodova, što može da prouzrokuje povećana oštećenja u transportu i skladištu i skraćeni rok trajanja.

Azot

Prekomerna ili prekasna primena azota smanjiće čvrstoću plodova, što može da prouzrokuje povećana oštećenja u transportu i skladištu, i skraćeni rok trajanja.

Fosfor

Šest nedelja posle pada latica može da se obavi prskanje fosforom u svrhu poboljšavanja kako čvrstoće plodova tako i potencijala za dugo skladištenje.

Kalcijum

Kalcijum ima vrlo važnu ulogu za postizanje najboljeg kvaliteta jabuka, osiguravajući čvrstoću plodova. Poboljšava integritet ćelijskih zidova i međusobno prijanjanje ćelija, što meso ploda čini čvršćim i manje podložnim oštećenjima i raspadanju tkiva.

Primena kalcijuma u zemljištu vrlo je efikasna za poboljšanje čvrstoće plodova. Odlučite li se za folijarnu primenu, što češće prskate to će učinak biti bolji, ali moraćete da vodite računa da sa proizvodima poput kalcijum nitrata ne primenite previše azota jer bi to dovelo do neuravnoteženosti hraniva i gubitka kvaliteta.

Ispitivanja ukazuju kako, za postizanje čvrstoće plodova, kritična masa kalcijuma u jabukama u vreme berbe trebalo bi da bude veća od vrednosti koja se preporučuje za smanjenje gorkih pega- 5mg/100g težine upravo ubranih plodova.