Pšenica
Postizanje traženog nivoa kvaliteta pšenice može značajno uticati na vrednost požnjevenog roda. Nivo kvaliteta često zavisi o planiranom korišćenju roda – hoće li se pšenica koristiti, recimo, za stočnu hranu, brašno ili destilaciju. Glavne osobine na koje treba pripaziti su proteini zrna, specifična težina, Hagbergov padajući broj i sadržaj skroba.
Prihrana može imati velik uticaj na kvalitet požnjevenog zrna, pa je potrebno dobro planirati primenu đubriva kako bi se ostvario ciljan nivo kvaliteta. Kako bi ostvarili maksimalni kvalitet, uzgajivači često moraju kombinovati vrste đubriva.
Azot i kalijum su makrohraniva su koja imaju najveći uticaj na kvalitet zrna. Azot je važan za proteine i sadržaj skroba, dok kalijum održava strukturu zrna, sprečavajući deformacije koje smanjuju Hagbergove padajuće brojeve i specifičmi težinu zrna.
Sumpor i magnezijum sekundarna su hraniva koja utiču na protein zrna, odnosno na specifičnu težinu, dok mikrohranivo cink podržava metabolizam azota u poboljšavanju koncentracije proteina zrna.
Azija i Okeanija